Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Απρίλιος 2013: Υπάρχει συνέχεια;..



Αγαπητοί συμφοιτητές,

χαίρετε! Είμαστε η Μαρία, η Έλενα, ο Χάρης, ο Κώστας, ο Παναγιώτης και ο Άκης, είμαστε απλοί φοιτητές που παρακινούμενοι απ’την αποκρουστική κατάσταση που συναντήσαμε κατά την είσοδό μας στη σχολή (κομματικές παρατάξεις, κατακερματισμός του συλλόγου, άθλιες υποδομές και άλλα τέτοια ωραία) αλλά και από την ελπίδα και την πίστη μας στους νέους ανθρώπους, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να κυνηγήσουμε το όνειρο: έναν ενωμένο, ανεξάρτητο και διεκδικητικό Σύλλογο!

     Για το σκοπό αυτό, εδώ και 4 χρόνια παίρνουμε μέρος στις εκλογές (*) και χάρη στην εμπιστοσύνη ή την ανεκτικότητα των συμφοιτητών μας συμμετέχουμε στα όργανα του Συλλόγου, εξασφαλίζοντας μια φωνή ανεξάρτητη από κομματικά ή άλλα συμφέροντα που δρα για το συμφέρον όλων των φοιτητών.


Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα;..

Για όσους είναι νέοι στη σχολή, να σας ενημερώσουμε πως πράγματα τα οποία τώρα θεωρούνται αυτονόητα, παλαιότερα δεν ήταν . Έτσι, δεν υπήρχε ενημέρωση των φοιτητών για τα όσα λαμβάνουν χώρα στο Σύλλογο (εδώ και 3 χρόνια έχουμε δημιουργήσει το blog του ΣΦΙΑΠΘ: http://sfiapth1.blogspot.gr/), δεν υπήρχε διαφάνεια στις διαδικασίες (η κομματική παράταξη που είχε τη σφραγίδα του Συλλόγου επικύρωνε κατά ιδία βούληση, αγνοώντας τις αποφάσεις του Συλλόγου, καταπατώντας το καταστατικό και πολλά αυτονόητα δημοκρατικά κεκτημένα. Τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη διαδικασία κι όλα γίνονται νομότυπα). Ενώ, παράλληλα, οι εκπρόσωποί μας ενδιαφέρονταν όχι τόσο για το συμφέρον του Συλλόγου, όσο γι’ αυτό της παράταξής του και του κομματικού φορέα πίσω από αυτό.
     Αλλαγές έγιναν, με πολύ κόπο, με πολλή επιμονή, εν μέσω καταιγίδων και λάσπης, αλλά ως Σύλλογος έχουμε κάνει κάποια βήματα μπροστά. Πολλές προτάσεις μας προσέκρουσαν σε κομματικούς τοίχους, σε προβληματικές νοοτροπίες, αλλά όσο υπάρχουν ανεξάρτητες φωνές που αρνούνται να σωπάσουν, τόσο το όνειρο θα έρχεται όλο και πιο κοντά στο φως της μέρας!

     Η ποθούμενη αλλαγή είναι μονόδρομος! Απαιτείται να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί σ’ αυτό, να παραμερίσουμε την τεχνητή διχόνοια που άλλοι έχουν σπείρει ανάμεσά μας και να φτιάξουμε με τα δικά μας ζοφερά χρώματα τον πίνακα του αύριο.!
     Μπορεί να είμαστε πολύχρωμοι, ο καθένας μας έχει τις δικές του ευαισθησίες, τις δικές του ιδέες, τις δικές του κλίσεις, η ανεξαρτησία όμως της σκέψης και της δράσης είναι μονόδρομος κι ο προορισμός κοινός: το συλλογικό καλό! Κι αυτό αποτελεί διαχρονική πρόσκληση προς τους συμφοιτητές μας απ’τις παρατάξεις, αλλά και πρόκληση για χειραφέτησή τους από τα εξωγενή συμφέροντα που τους δεσμεύουν, καθώς στον αγώνα αυτόν –που οι καιροί σήμερα επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ- χρειάζονται όλοι!

     Έτσι, λοιπόν, τώρα ξέρεις ποιοι είμαστε! (σε αντίθεση με τις διάφορες ιστορίες συνωμοσίας που πιθανώς να έχεις ακούσει για μας.) Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε εκεί τη μέρα των εκλογών ξέρουμε όμως ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στα δρώμενα του Συλλόγου. Μέσω της Ομάδας Συζήτησης & Δράσης του ΣΦΙΑΠΘ, που καταφέραμε να ιδρύσουμε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Ένα όνειρό μας που έγινε πραγματικότητα, καθώς αυτή ήταν η επιδίωξή μας ανέκαθεν: να μπορούμε να δρούμε όλοι μαζί ως Σύλλογος, συνθέτοντας τις διαφορετικές απόψεις μας, συνδυάζοντας τα προτερήματα του καθενός προς επίτευξη του κοινού σκοπού. Έτσι, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσω αυτής της ομάδας που ανήκει στο Σύλλογο, με την οποία όλη τη χρονιά κοπιάσαμε τόσο πολύ, η οποία ανέλαβε και πραγματοποίησε τόσες δράσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και που συνεχίζει να θέτει νέους στόχους και να προσκαλεί τους πάντες να συμμετέχουν!

     Αυτοί είμαστε εμείς, κάποιοι φοιτητές που όταν είδαν τα όνειρά τους να καταστρέφονται και τους νέους συνανθρώπους τους να καταδέχονται να γίνουν έρμαια κομματικών ή άλλων συμφερόντων και χάριν αυτών να καταστρέφουν τη δυναμικότητα ενός ενωμένου Συλλόγου, απλά σταθήκαμε αδύναμοι να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.
     Εσύ, λοιπόν, ποιος είσαι;.. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι είσαι ο νέος που μπορεί να καλείται να ζήσει σ’ ένα διαλυμένο κόσμο, αλλά έχει διατηρήσει τις αξίες του, τα ιδανικά του, τη νεανική αθωότητα και αγωνιστικότητά του, που δεν προτίθεται να εκποιήσει την ελευθερία της σκέψης του και τον αυτοπροσδιορισμό της δράσης του! Γι’ αυτό πιστεύουμε σε σένα και τη δύναμη σου, αξιώνοντας να πάρεις κι εσύ την κατάσταση στα χέρια σου. Όπως κάναμε κι εμείς τότε, αποφασίζοντας να αναλάβουμε το δικός μας μερίδιο (ίσως και μεγαλύτερο απ’ αυτό που μας αναλογούσε) στη συλλογική ευθύνη για την ουσιαστική ανανέωση και αλλαγή πλεύσης. Και τώρα ήρθε η δική σου ώρα! Σε παρακαλούμε κάνε κι εσύ κάτι, οτιδήποτε, κάτι που δεν θα αφήσει τις προσπάθειες και τις θυσίες μας να αποδειχθούν χαμένες, κάτι που θα αποδείξει πως υπάρχει ελπίδα, υπάρχει συνέχεια, πως υπάρχουν ακόμη ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι, αγωνιστές και οραματιστές σ’ αυτήν την κοινωνία…

Γιατί κατά παράφραση του Γκάντι: αν δε γίνεις εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο, τότε ποιος;..

                                                                  
                                                                            
                                                                            Με τιμή και πίστη,
                                                                   Ανεξάρτητοι Φοιτητές Ιατρικής
 

 

(*) Ο τρόπος λειτουργίας μας διαφέρει εξ ολοκλήρου απ’ αυτόν των παρατάξεων, καθώς δεν έχουμε μία γραμμή –πόσο μάλλον άνωθεν καθοριζόμενη- αλλά ο καθένας διατηρεί την ιδιαιτερότητα και αυτονομία της σκέψης του. Σε περίπτωση απόκτησης μιας έδρας σε όργανο του Συλλόγου, αυτή αποδίδεται σε όποιον συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Έτσι, προσφέρεται η δυνατότητα σε όποιον φοιτητή θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, χωρίς να φέρει κάποιο κομματικό ή άλλο στίγμα, να το κάνει!






Για όσους δε μας ξέρουν ή όσους μας έχουν ξεχάσει, σας προτείνουμε να διαβάσετε ενδεικτικά κάποια από τα παρακάτω κείμενά μας, πώς ξεκίνησαν όλα και πώς συνεχίστηκαν... Διαβάζοντάς τα, αναπολούμε πολλά πράγματα, αλλά πιστεύουμε πως δεν έχουμε αλλάξει στα όσα πιστεύαμε και διακηρύτταμε. Κάποιες αξίες δε γηράσκουν και δε συμβιβάζονται ποτέ, φαίνεται!  :)


http://anexartitoi-foitites-iatrikis.blogspot.gr/2012/05/2012.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου