Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ενόψει Γενικής Συνέλευσης: "Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε!"


Ο χαρακτήρας τύπου Α εξαπλώνεται: Αδρανής, Αδιάφορος, Απαθής, Απαξιωτικός, Αμέτοχος.

Δεν είναι ψέμα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε κρίσιμες εποχές είναι ο 'μέσος ουδέτερος ανθρωπάκος' του «ναι μεν, αλλά…»
Μια παγίδα είναι αυτή. Η άλλη είναι να μένει κανείς μόνο στο "αλλά". Την αντίθεση στις εξελίξεις επιβάλλεται πλέον να τη διαδέχονται νέες προτάσεις και αιτήματα που δε θα περιμένουν ες αεί την αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σύστημα για να υλοποιηθούν. Θα δημιουργούν τις ευκαιρίες για να γίνονται πραγματικότητα. Θα γίνουν αυτές η αλλαγή.

-Για τη Διαθεσιμότητα των Διοικητικών Υπαλλήλων
Η διαθεσιμότητα δε σημαίνει κινητικότητα αλλά απόλυση. Φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο η πρυτανεία να συγκαλεί έκτακτες συνελεύσεις στις σχολές και να εκπέμπει σήμα κινδύνου προς το υπουργείο (βλ. ιδρυματικό μέιλ) και το φοιτητικό σώμα απλά να παρακολουθεί. Αν το παράδειγμα του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με πλήρη αναστολή λειτουργίας, φαντάζει μακρινό, είναι τουλάχιστον αναγκαία η δήλωση της αντίρρησης και η αντίδραση των φοιτητών στις περαιτέρω μειώσεις προσωπικού που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων (κάτι που αφορά άμεσα την Ιατρική Σχολή), ενίσχυση της υποχρηματοδότησης και υποβάθμιση.

Προτείνουμε ενιαίο ψήφισμα του ΣΦΙΑΠΘ που να συνταχθεί με αντίστοιχα των υπολοίπων σχολών κατά της απομάκρυνσης των διοικητικών υπαλλήλων.

-Για τη Φοιτητική Λέσχη
Με απόφαση ΔΣ και πρυτανικών αρχών, η λέσχη εκχωρήθηκε πλέον από τις 13/9 σε εργολαβία εστίασης. Παρά τις διαβεβαιώσεις για δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, καθώς η λέσχη θα αποκτήσει ιδιωτική συνιστώσα γεννιούνται αμφιβολίες για τα εξής: ποιοτικός έλεγχος τροφίμων, ελαστικότητα εργασιακών σχέσεων, ενδεχόμενο επιβολής αντιτίμου με τα γνωστά διφορούμενα εισοδηματικά κριτήρια, ενίσχυση καθεστώτος εργολαβιών στο ΑΠΘ.

Προτείνουμε συγκρότηση ομάδων για παρεμβάσεις στη λέσχη και περαιτέρω ενημέρωση (συνάντηση με εργαζόμενους και διοικητικά μέλη) ώστε να προληφθούν τετελεσμένες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

-Για το νέο εισιτήριο των 25€ στα νοσοκομεία
Ο δήθεν στόχος μετατόπισης βάρους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πλαστός, καθώς ταυτόχρονα απειλούνται με λουκέτο ΚΑΙ κέντρα υγείας) και η λαϊκίστικη δήλωση για διάθεση των εσόδων στους ανασφάλιστους (που σκοπός είναι να μειωθούν και όχι να ελεούνται) δεν δικαιολογούν το αντίτιμο αυτό.

Προτείνουμε την οργάνωση ομάδας ειδικά για το ζήτημα ή εναλλακτικά κινητοποίηση ήδη σχηματισμένων (πχ. ιατρική ομάδα αλληλεγγύης, ομάδα συζήτησης & δράσης σφιαπθ) ώστε:
-να συγκροτηθεί ψήφισμα από το σώμα του ΣΦΙΑΠΘ αντίθετο με αυτή την απόφαση που να ενισχυθεί με συλλογή υπογραφών ανοιχτή στο ΑΠΘ και στους πολίτες
-να πραγματοποιήσει επικοινωνία με τους συλλόγους των υπόλοιπων Ιατρικών  Σχολών της χώρας για να δοθεί μια ενιαία απάντηση των νέων γιατρών στο μέτρο
-να γίνει συνεργασία με τον κόσμο της ΕΡΤ σε Θεσ/νίκη και Αθήνα ώστε να δημοσιοποιηθεί η αντίδραση αυτή (στις διαδικτυακές ή τις ραδιοφωνικές εκπομπές που συνεχίζονται)

-Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Αναγκαία η κλιμάκωση των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων κατά του γεγονότος που αναμφίβολα αν δε στήθηκε, σίγουρα τροφοδοτήθηκε από το θηριοτροφείο της ΧΑ και (όσων την υποκινούν φανερά ή υπόγεια). Να μην αγνοούμε όμως την επικοινωνιακή βόμβα που ξέσπασε στα ΜΜΕ με το θέμα να μονοπωλεί, προσφέροντας τέλειο αντιπερισπασμό σε μια περίοδο που νέα μέτρα σαρώνουν καθημερινά. Επιπλέον, ας βάλουμε το γεγονός αυτό στο ίδιο άλμπουμ με τις δεκάδες δολοφονίες μεταναστών από μέλη της ίδιας οργάνωσης, αλλά και τις χιλιάδες κακοποιήσεις ανώνυμων διαδηλωτών από τους 'νόμιμους' εκπροσώπους προστασίας του φασισμού (και όχι του πολίτη).  Επομένως, ΝΑΙ στην καταδίκη της δολοφονίας, όχι όμως στην αποχαύνωση με αυτήν, παίζοντας τα μικροπολιτικά παιχνίδια που εξυπηρετεί η εκμετάλλευσή της.

  Τονίζουμε για άλλη μια φορά την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ διαμόρφωση ΕΝΙΑΙΑΣ απάντησης στα παραπάνω ζητήματα από όλους τους σχηματισμούς που μοιράζονται όμοια επιχειρήματα.
 
«τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και όχι για να τα αποφεύγουμε. τό 'χεις;»

                                                        Ανεξάρτητοι Φοιτητές Ιατρικής

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε!

Τελικά, μετά από ατέλειωτες ώρες βασανιστικής σκέψης και συζήτησης και χάρη στην προτροπή και την στήριξη πολλών, αλλά και στην κατά πώς φαίνεται ανυπότακτη συνείδησή μας που προτιμούσε ακόμη και την ήττα παρά την παράδοση των όπλων, πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε στις εκλογές του Απρίλη.

Έτσι, γι'άλλη μια χρονιά ήμασταν εκεί κι ήσασταν κι εσείς εκεί! (Χάρη σ'αυτή τη συμβολή σας υπάρχουν ανεξάρτητοι φοιτητές τόσο στο ΔΣ, όσο και στην επιτροπή 6ου έτους.) Και σε μια απ'τις πιο δύσκολες χρονιές, πρέπει να είμαστε όλοι -κυριολεκτικά όλοι- παρόντες και να κάνουμε ό,τι περνάει απ'το χέρι μας για το Πανεπιστήμιο και την πολύπαθη πατρίδα μας.


(Οι γενικότερες κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και μας προλαβαίνουν, γι'αυτό και δεν ενημερώσαμε για τη δραστηριότητά μας εντός σχολής. Εν καιρώ, θα αναρτήσουμε τις προτάσεις που καταθέσαμε στο ΔΣ αμέσως μετά τις εκλογές, όπως και τα κωμικοτραγικά τα οποία έλαβαν χώρα με πρωταγωνιστές τους συνήθεις υπόπτους κατά την προσπάθεια σύστασης του Ταμείου του συλλόγου.)


Πολλές νοοτροπίες παραμένουν ως είχαν κι οι δυσκολίες να υλοποιηθούν ακόμη και τα βασικά και πλέον λογικά πράγματα είναι υπαρκτές. Εντούτοις, στους απανωτούς τυφώνες, που σαρώνουν παιδεία, υγεία και κάθε πτυχή της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας μας, οφείλουμε να υψώσουμε και να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας! Αν όχι τώρα, πότε;;