Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μια νέα αρχή - Μάιος 2011


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΦΟΙΤΗΤΕΣ  ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Το να είσαι με τους δυνατούς είναι εύκολο.
Το να εργάζεσαι για το προσωπικό σου συμφέρον ακόμη ευκολότερο.
Το να κοπιάζεις για το δίκαιο και για το σύνολο, όμως, αν και δύσκολο είναι πραγματικά ωραίο!...

          Με την είσοδό μας στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα βρεθήκαμε όλοι μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα: να γίνουμε μέρος της προβληματικής κατάστασης που αντικρίσαμε ή να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξουμε ό,τι μας απογοητεύει…

         Ήρθαμε αντιμέτωποι με την υπονόμευση της Παιδείας σε όλα της τα επίπεδα: τις εγκαταστάσεις, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα προγράμματα σπουδών, την απουσία έρευνας και καινοτομιών, ακόμη και την αμφισβήτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα της
Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως ήρθαμε αντιμέτωποι με το «λαμπρότερο επίτευγμα» των ίδιων των φοιτητών: τον κατακερματισμό και την αποδυνάμωση του φοιτητικού Συλλόγου, χάρη στον κομματικό δάκτυλο!

         Τολμήσαμε όμως να ονειρευτούμε! Να οραματιστούμε έναν Ενιαίο και Ανεξάρτητο Φοιτητικό Σύλλογο! Κι έτσι δε μείναμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά δραστηριοποιηθήκαμε οι Ανεξάρτητοι Φοιτητές Ιατρικής (γνωστοί και ως Φ.Α.Σ.Ι. –Φοιτητικό Ανεξάρτητο Σχήμα Ιατρικής- και Φ.Α.Κ. –Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση-), προκειμένου να αγωνιστούμε για να απαλλάξουμε το Σύλλογό μας από τα συμφέροντα που τον κρατούν αποδυναμωμένο και να ενώσουμε όλους τους φοιτητές απέναντι στα κοινά τους προβλήματα.

            Στην προσπάθειά μας αυτή, οι παρατάξεις αντέδρασαν με επιθέσεις και αμέτρητες προσπάθειες δυσφήμισής μας –παρόλο που τους απευθύναμε κάλεσμα ενότητας. Κι όσο πιο βαθιά μπαίναμε στα πράγματα, με τη συμμετοχή μας τα 2 τελευταία χρόνια σε επιτροπές έτους και ΔΣ, βλέπαμε την υποκρισία και την πολιτική χυδαιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Οι κομματικοί ταγοί, που καθημερινά αυτοπροβάλλονται ως υπερασπιστές των φοιτητικών συμφερόντων, είναι οι ίδιοι που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποβάθμιση των οργάνων του Συλλόγου, αυτοί που σφετερίζονται συλλογικά επιτεύγματα ως δικά τους, που χρησιμοποιούν τους φοιτητές για να εξυπηρετήσουν τα κομματικά και προσωπικά τους συμφέροντα.

           Η τραγική αυτή πραγματικότητα, όμως, όχι μόνο δικαιώνει, αλλά κάνει και πιο επιτακτικό τον αγώνα μας και μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις κομματικές παρατάξεις είναι αφενός το ότι είμαστε πλήρως ιδεολογικά και οικονομικά ανεξάρτητοι και αφετέρου πως βασική επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση των οργάνων του Συλλόγου!
          Έτσι, είμαστε υπέρμαχοι της βελτίωσης του τρόπου διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων –καταθέτοντας προτάσεις για τον σκοπό αυτό- και του Ενιαίου Ψηφοδελτίου, όπου οι φοιτητές θα ψηφίζουν τα πρόσωπα που θεωρούν καταλληλότερα για την εκπροσώπησή τους και δεν θα δίνονται λευκές επιταγές στις παρατάξεις να κατανέμουν τις έδρες σε άτομα της αρεσκείας τους (ή να συμβαίνει το αδιανόητο, με τη συμμετοχή ενός μόνο υποψηφίου από μια παράταξη σε επιτροπές ή ΔΣ, ο οποίος όμως θα απολαμβάνει τριπλής ή τετραπλής ψήφου –όσες δηλαδή και οι έδρες της παράταξής του.)

          Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε συναγωνιστές, τους οποίους βρήκαμε στα πρόσωπα των συμφοιτητών μας που δεν ανέχθηκαν να υποταχτούν σ’ αυτό το άθλιο σύστημα, αλλά και στους ανεξάρτητους φοιτητές από σχολές όλης της χώρας, που μαζεύτηκαν πέρυσι στο 1ο Πανελλαδικό Ανεξάρτητο Κάλεσμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη μας στις 21-22 Μαΐου. Ενισχυόμενοι, λοιπόν, κι απ’ αυτήν την καθολική επιθυμία για αλλαγή υποσχόμαστε πως ανεξάρτητα εκλογικού αποτελέσματος για όσο υπάρχει ανάγκη θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με όλες μας τις δυνάμεις!

Από σένα ζητάμε μόνο να περιφρουρήσεις τις ιδέες και τις αξίες σου, αρνούμενος να γίνεις φερέφωνο οποιουδήποτε. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους και η αρχή για μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα!


Ανεξάρτητοι Φοιτητές Ιατρικής



Υ.Γ: Ένας από τους λόγους δημιουργίας της πρωτοβουλίας μας είναι να αποκτήσουν δυνατότητα εκλέγεσθαι και όσοι φοιτητές δεν επιθυμούν να είναι μέλη κομματικών παρατάξεων, ενώ τακτικό μέλος σε ενδεχόμενη απόκτηση έδρας θα ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος.



Σκέψου ελεύθερα, δράσε ανεξάρτητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου