Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης 1/9/2011

  

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με όλες τις προϋποθέσεις για μία ευτυχή έκβαση: πρωτοφανής αριθμός φοιτητών, κλίμα πραγματικού ενδιαφέροντος και δημιουργικής ανησυχίας κι ένα ευρύχωρο και καθαρό αμφιθέατρο (μεταφερθήκαμε στο Α', για να χωρέσουμε και να μη ...ντουμανιάσουμε). Δυστυχώς, όμως, έλειπε η διάθεση ορισμένων να συμβάλλουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Έτσι, λοιπόν, αυτοί που μας κάλεσαν σε Γενική Συνέλευση δεν έδειξαν τον παραμικρό σεβασμό στην κρισιμότητα των καταστάσεων και στη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Αντ' αυτού, για άλλη μια φορά μετέτρεψαν τη Συνέλευση σε τσίρκο, σε αρένα επίδειξης δυνάμεων (ποιος έχει δυνατότερη φωνή, ποιος είναι καλύτερος στη ρίψη αντικειμένων) και σπατάλισαν την ευκαιρία που είχαμε για να συνδιαμορφώσουμε τις ενέργειες που θέλουμε να κάνουμε ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ, προκειμένου να διεκδικήσουμε την αλλαγή όλων εκείνων των στοιχείων του νέου νόμου που πιστεύουμε ότι μας θίγουν. Αλλά εμείς -πληθυντικός ευγενείας- προτιμήσαμε να δείξουμε την πλήρη άγνοιά μας για το νόμο, παραπληροφορώντας τους συμφοιτητές μας που ήλπιζαν να σχηματίσουν κάποια αδρή γνώμη γι' αυτόν στη συνέλευση και να αρχίσουμε τις αντιπαραθέσεις: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ-ΚΚΕ(μ-λ) κ.τ.λ.
Για άλλη μια φορά τραγικοί όσοι πιστεύουν ότι έτσι η κοινωνία και η πολιτική ηγεσία θα μας πάρει στα σοβαρά και ντροπή σε όσους με αυτή τη στάση τους κάνουν την κοινή γνώμη να νομίζει πως η φοιτητική νεολαία είναι μία χειραγωγούμενη μάζα που διαμαρτύρεται μόνο και μόνο για να διαμαρτύρεται, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα και αντιπροτάσεις. Μη μας καπελώνετε, έτσι, όλους σ' αυτό το κακόγουστο ανέκδοτο!


Μετά την κατάθεση των πλαισίων (φυσικά δεν υπήρχε δυνατότητα για διαμόρφωση κάποιας πρότασης στην πορεία του επιζητούμενου διαλόγου που δεν έγινε ποτέ), τελικά μετά από μία ψιλοκωμική διαδικασία, επικράτησε στον 1ο γύρο το "Κοινό Πλαίσιο" (συνδιαμορφωμένο από ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις και ΑΡΕΝ και υποστηριζόμενο από τη μεγαλύτερη μερίδα των μελών της ΠΑΣΠ, στους οποίους οι προηγούμενοι αρνούνταν τη δυνατότητα 'συνεργασίας'.)
Η απόφαση, επομένως, του Συλλόγου είναι πως η σχολή θα τελεί υπό κατάληψη μέχρι την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση. 


Εμείς πήγαμε εκεί πραγματικά προβληματισμένοι και ανοιχτοί για να πειστούμε από οποιαδήποτε λογική πρόταση, δυστυχώς όμως -παρόλο που το αμφιθέατρο ήταν μεγάλο- δεν υπήρχε και τόσος χώρος για υγιή διάλογο. Επομένως, αφού δε βρήκαμε κάτι δημιουργικό και καλύτερο, καταθέσαμε τις ακόλουθες προτάσεις:


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΙΑΠΘ ΤΗΣ 1/9/2011 ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 1ον) Να διεξαχθεί κανονικά  η εξεταστική περίοδος.

2ον) Στο διάστημα αυτό, το ΔΣ:
- να προβεί σε συνάντηση με τον Πρύτανη προκειμένου να γνωστοποιηθούν στην επόμενη συνέλευση του Συλλόγου τόσο οι δικοί του προβληματισμοί για το νέο νόμο, όσο και η κατάσταση λειτουργίας του ΑΠΘ (με όλα τα προβλήματα που μπορεί να αφορούν τη λέσχη ή άλλες παροχές)
- να αναλάβει τη διοργάνωση εβδομάδας ενημέρωσης των φοιτητών για το νέο νόμο (την εβδομάδα μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου) με την εύρεση ατόμων ειδικών πάνω στα επιμέρους θέματα.

3ον) Να οριστεί γενική συνέλευση του Συλλόγου εκ νέου για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου (στο πέρας της εξεταστικής). Στη συνέλευση αυτή να ενημερωθούν οι φοιτητές από το ΔΣ για τα παραπάνω και να κατατεθούν προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους δράσης, καθώς και να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

   
Στόχος των προτάσεων ήταν η πραγματική ενημέρωση όλων μας, η κατανόηση των σημείων του νόμου και η εύρεση (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προτείναμε) όλων εκείνων των διατάξεων του νόμου, που θεωρούμε ότι χρειάζονται διευκρίνιση ή τροποποίηση και στη συνέχεια η προσπάθεια συνεργασίας μας και με άλλους Συλλόγους και η προώθηση των αιτημάτων προς τους ιθύνοντες, με την παράλληλη διεξαγωγή εναλλακτικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και της κοινής γνώμης.



 Για όσους αρέσκονται στους αριθμούς, ιδού και τα αποτελέσματα:

Πλαίσιο ΠΚΣ:  22
Πλαίσιο ΔΑΠ:  116
Προτάσεις Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας:  51
Κοινό Πλαίσιο:  174
Λευκό:  Το προεδρείο ή το ξέχασε ή έκρινε πως δεν έπρεπε να ερωτηθεί ποτέ το σώμα..!


Όσον αφορά την απόφαση που πάρθηκε, αν και πιστεύαμε πως είναι λάθος χρόνος για μια κατάληψη, πραγματικά ελπίζουμε να αξιοποιηθεί ο χρόνος αυτός και να υπάρξει κάποια οργάνωση για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας. Βέβαια, παρότι 174 άτομα ψήφισαν κατάληψη, σε πολύ λίγη ώρα μείναμε μόνο καμιά δεκαριά και ήδη οι περισσότεροι έχουν φύγει για τον τόπο τους... Πραγματικά ευχόμαστε να μην είναι άδικη η θυσία -ιδίως των 6οετών και των επί πτυχίω φοιτητών- και η κατάληψη να μην είναι στείρα.




Υ.Γ.:1: Επειδή ορισμένοι έχουν κάποιες εμμονές, να διευκρινίσουμε ότι στη συνέλευση δεν κατεβήκαμε ως παράταξη, γιατί απλά ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Και φυσικά ΔΕΝ έχουμε και όνομα, που μάλιστα να ακούει στο "ΑΠΦΙ", όπως εμμένουν να μας βαφτίζουν και να μας γράφουν παντού οι συνάδελφοί μας παραταξιακοί. Στις εκλογές μας υποχρέωσαν να μην κατέβουμε απλά ως Ανεξάρτητοι Φοιτητές Ιατρικής -που δηλώνει το τι ακριβώς είμαστε, αλλά ως "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ". Το ψηφοδέλτιο δεν έγραφε πουθενά ΑΠΦΙ και δε χρειαζόμαστε άλλους νονούς (χώρια που φοβόμαστε και τι λάδι μπορεί να μας βάλουν..!).

Υ.Γ.:2: Όταν, αγαπητοί μας συνάδελφοι, προσφωνείτε άλλη φορά τις προτάσεις μας να ακούγεται το τι λέτε και να μη μασάτε τα λόγια σας στο μικρόφωνο "πλαίσιο ανεξ..των..  φοιτ..., πλαίσιο αν....της πρωτοβ....ας". Επίσης, όταν αιτιολογούνται οι προτάσεις μας ως τελευταίες και αναγράφονται αρχικά στον πίνακα ως τελευταίες, πάλι ως τελευταίες θα ψηφιστούν! Δεν θα αλλάζουμε τελευταία στιγμή τη σειρά και ο κόσμος να μην ξέρει τι ψηφίζει, τη στιγμή που δυσκολεύεται να διακρίνει τι λέτε. Κι ακόμη, δεν θα κάνετε την καταμέτρηση -κατ' εξαίρεση στις δικές μας προτάσεις- από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από πίσω προς τα μπροστά, για να μη βλέπει καν ο φοιτητής ότι γίνεται καταμέτρηση. (Ενδεικτικό: κάποιοι από εμάς που συνδιαμορφώσαμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, στην προσπάθειά μας να πούμε στο προεδρείο πως δεν ακούγεται το τι ψηφίζουμε, δεν προλάβαμε να σηκώσουμε το χέρι μας και το καταλάβαμε αφού μας προσπέρασαν, μιας που μετρούσαν κυριολεκτικά 'πίσω από την πλάτη μας'...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου