Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Συνάντηση με τον Πρόεδρο

Τι θα γίνει τελικά με τους 6οετείς και επί πτυχίω;..

Κατ’ αρχάς, στη συνεδρίαση του ΔΣ δεν παρευρέθησαν όλα τα μέλη του (προσήλθαν κάποια από τα μέλη της ΔΑΠ, μέλος της ΠΑΣΠ ήρθε μόνο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και από εμάς ήταν το τακτικό και το αναπληρωματικό μέλος), οπότε τυπικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συνεδρίαση, ενώ παρευρέθησαν και αρκετοί συμφοιτητές μας που βρίσκονται στο πτυχίο και το 6ο έτος. Ήταν σχεδόν γνωστό ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν, ενημερώθηκαν ξανά και τα υπόλοιπα μέλη που βρίσκονταν στη σχολή, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει (πέρα από την ευθύνη που έχουν αναλάβει απέναντι στα όποια προβλήματα απασχολούν τους φοιτητές του Συλλόγου μας) να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Έτσι, προσήλθαμε στο γραφείο του Προέδρου όλοι οι προαναφερθέντες παρευρισκόμενοι, καθώς και 2 μέλη από τη συντονιστική επιτροπή.

Επειδή η διαπραγμάτευση (εκ μέρους των μελών του ΔΣ) ουσιαστικά τέθηκε υπό τη δική μας ευθύνη –κι αυτό επειδή τα υπόλοιπα μέλη διάλεξαν να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να μιλήσουμε εμείς, ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη, εάν κάποιος θεωρήσει ότι μπορούσε να επιτευχθεί κάτι καλύτερο, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Παρακάτω, λοιπόν, θα σας παραθέσουμε τα όσα ειπώθηκαν από εμάς και τους υπόλοιπους φοιτητές που παρευρέθησαν (δε θα σχολιάσουμε μόνο την παθητική στάση ορισμένων μελών του ΔΣ –μπορεί εξάλλου να τους καλύπταμε με όσα λέγαμε- και τη στάση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης προς τον Πρόεδρο), καθώς και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Σχολής, με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο μπορούμε:

Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι φοιτητές, θέσαμε τα εξής δύο ζητήματα:
1ον) πώς θα διασφαλιστούν οι 6οετείς που δεν παρακολουθούν τα μαθήματα, λόγω απόφασης συνέλευσης: με δεδομένο ότι η απόφαση της Συνέλευσης (να μη γίνονται μαθήματα για τους 6οετείς) είναι μεν δεσμευτική, αλλά όχι καταναγκαστική για τα μέλη του Συλλόγου και ιδίως για τους καθηγητές (δεδομένου του ότι οποιοσδήποτε μπορεί να επικαλεστεί νομοθεσία και ποινικό κώδικα, που ορίζει παράνομη την κατάληψη οποιουδήποτε δημόσιου κτιρίου), αναφέραμε πως δε γίνεται με τη βία να αναγκαστεί κανείς να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, εφόσον δεν αποδέχεται να το κάνει ευσυνείδητα. Άρα, μέλημά μας ήταν να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει λύση για όσους απουσιάζουν.

Η θέση του Προέδρου –όπως και στο επόμενο ζήτημα- βασίστηκε μόνο στο σκέλος των προθέσεων και όχι συγκεκριμένων δεσμεύσεων, γεγονός εν μέρει λογικό, εφόσον κληθήκαμε να συζητήσουμε και σε μία αβέβαιη και υποθετική βάση. Έτσι, λοιπόν, δήλωσε την πρόθεση να τακτοποιήσει τους φοιτητές που λαμβάνουν απουσίες, με την ένταξή τους σε άλλα τμήματα ή μέσω εφημεριών, μετά τη λήξη της κατάληψης. Γενικά πάντως άφησε να εννοηθεί ότι είναι δύσκολο να μετακινηθεί όλο το τρίμηνο για όλους (όσο μικρότερος αριθμός φοιτητών απουσιάζει, όπως μας είπε, τόσο ευκολότερο είναι να υπάρξει γι’ αυτούς λύση. Βέβαια δεν απαντήθηκε το ερώτημα τι θα γινόταν αν όλοι οι φοιτητές σέβονταν την απόφαση του συλλόγου, καθώς τότε θα έπρεπε να υπάρξει μια ανάλογη μέριμνα για όλους), ενώ βάσει των ‘εκβιασμών’ που τίθενται μέρα με τη μέρα από το Υπουργείο, αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρξει εν τέλει υπουργική απόφαση για απώλεια του εξαμήνου, τότε κατά πάσα πιθανότητα δε διασφαλίζονται ούτε όσοι τώρα παίρνουν παρουσίες.

2ον) τι ενδεχόμενα υπάρχουν για την εξεταστική των επί πτυχίω φοιτητών: σκοπός μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι σε περίπτωση που ανοίξει η σχολή ή ακόμη σε περίπτωση που συνεχίσει να τελεί υπό κατάληψη, αλλά υπάρξει απόφαση του Συλλόγου που να ορίζει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή της εξεταστικής για τους εν λόγω φοιτητές, θα μπορέσουν τελικά να εξεταστούν στο διάστημα που απομένει και να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες από πλευράς γραμματείας, για να ορκιστούν εγκαίρως.

Δεδομένου ότι κι εδώ μιλούσαμε για υποθετικά σενάρια, σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος δήλωσε πως είναι με το μέρος των επί πτυχίω φοιτητών, αλλά για να διεξαχθεί μία τέτοια εξεταστική πρέπει να προηγηθούν δύο σκέλη: το νομικό και το πρακτικό. Δηλαδή να εξασφαλιστεί ότι βάσει του ισχύοντος νόμου η διαδικασία είναι επιτρεπτή (καθώς μπορεί μετέπειτα το Υπουργείο να εκδώσει εγκύκλιο που να θεωρεί την εξεταστική άκυρη!) και στη συνέχεια να πειστούν τα μέλη ΔΕΠ να κάνουν τις εξετάσεις σε νέες ημερομηνίες (ενώ δήλωσε πως πρέπει να γίνει πρώτα γνωστό πόσοι φοιτητές χρωστάνε και ποια μαθήματα). Επειδή η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και τα περιθώρια στενεύουν, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα και οι διαδικασίες θα γίνουν εντός της εβδομάδας, ενώ του εκθέσαμε και άλλα επιχειρήματα, όπως ότι η πτυχιακή εξεταστική στην Ιατρική Αθηνών διεξάγεται εν μέσω κατάληψης (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..)
Αυτό που άφησε να εννοηθεί ήταν πως αν ανοίξει η σχολή θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ενώ αν παραμείνει κλειστή θα είναι πιο δύσκολο να πειστούν τα μέλη ΔΕΠ να πραγματοποιήσουν την εξεταστική. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι μας να τους πείσουμε και με επίκληση στη λογική και στο συναίσθημα κι ότι τελικά το βασικό μας πρόβλημα είναι το νομικό κομμάτι. Άρα, συμπερασματικά, είτε ανοίξει είτε όχι η σχολή, η εξεταστική των επί πτυχίω βρίσκεται στον αέρα, απλά στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση και νομιμότητα για να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διεξαγωγή της. Ό,τι και να γίνει, όμως, στη Συνέλευση, τελικά όλα θα κριθούν από τη διαπραγμάτευση και την πίεση που θα ασκήσουμε προς κάθε πλευρά.

Αν βγήκε κάτι συγκεκριμένο από αυτή τη συνάντηση ήταν πως παρευρέθησαν εκεί αρκετοί ενδιαφερόμενοι φοιτητές και εκπρόσωποι από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, επομένως τα όσα είπε ο Πρόεδρος είναι σαφή για όλους και δε χωράνε πια ούτε κάποιες κινδυνολογίες, αλλά ούτε και κάποιες υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Το θέμα, ωστόσο, της νέας Συνέλευσης, παραμένει ο νέος νόμος (που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα ακόμη και για τους επί πτυχίω, καθώς οι προπερίοδοι δεν αναφέρονται πουθενά και δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να ορίζει ότι οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα μπορούν να εξεταστούν στις εξεταστικές Ιανουαρίου και Ιουνίου και στα μαθήματα του άλλου εξαμήνου). Άρα το θέμα είναι να πετύχουν οι όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσει τελικά ο Σύλλογος και –τουλάχιστον για εμάς- σε κάθε περίπτωση να γίνει προσπάθεια να προστατευθεί η ιδιαίτερη αυτή κατηγορία συμφοιτητών μας.



** Σε περίπτωση που η σχολή ανοίξει, ο Πρόεδρος δήλωσε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η εξεταστική (για όλους τους φοιτητές) για τις ημέρες που απομένουν, εκτός αν προηγηθεί εγκύκλιος από το Υπουργείο που να ορίζει ότι η εξεταστική έχει χαθεί. Όπως και νά 'χει, επειδή αυτό είναι ιδιαίτερα άδικο για τους επί πτυχίω, πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώξουμε ειδική μέριμνα για να πραγματοποιηθεί όλη η εξεταστική τους τις επόμενες εβδομάδες (εφόσον καλυφθεί το νομικό κομμάτι, για να μην θεωρηθούν μετά άκυρα τα μαθήματα που έχουν δοθεί...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου