Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σκέψεις ενόψει Γενικής Συνέλευσης...

Ποια είναι η θέση μας;

Ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε ‘θέση’. Ότι αν είναι να προβούμε σε οποιουδήποτε είδους ενέργεια πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία των φοιτητών και για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ΟΛΟΙ οι φοιτητές θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του νόμου. Μόνο τότε οι ενέργειές μας θα έχουν αντίκτυπο, γιατί θα βασίζονται στη συνείδηση και όχι στην παραπληροφό- ρηση και τη θολή εικόνα που δυστυχώς παρουσιάζουν οι φοιτητικές παρατάξεις, εκφράζοντας την άποψη των πολιτικών τους ‘’γονιών’’.
    Θέλουμε η κοινωνία να μας πάρει στα σοβαρά. Και γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα θα πάρουμε εμείς τους εαυτούς μας στα σοβαρά. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο πολλών σελίδων με λεπτομέρειες διοικητικού και νομικού περιεχομένου, λεπτομέρειες που διαφεύγουν από τον απλό φοιτητή. Για να μη μιλήσουμε για ασάφειες και γενικότητες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του απλού φοιτητή για όλες τις παραμέτρους του νέου νόμου-πλαίσιο. Να γίνουν προσπάθειες για να συγκληθούν συνεργασίες και συνελεύσεις με τα τμήματα νομικής και πολιτικών επιστημών. Θα μπορούσε να θεσπιστεί μία εβδομάδα ενημέρωσης και προβληματισμού, κάθε μέρα της οποίας θα αναλύεται από ειδικούς το περιεχόμενο του αντίστοιχου κεφαλαίου και θα γίνεται συζήτηση ως προς τα φλέγοντα σημεία του. Στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα σημεία που ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ θα έχει αποφασίσει ότι τον απασχολούν και οι ενέργειες των εκλεγμένων εκπροσώπων του θα προσανατολιστούν σε αυτές. 
     Τέλος, προτείνουμε συνάντηση των μελών του ΔΣ με τον πρύτανη, για να γίνει κατανοητός και γνωστός σε όλους μας ο οποιοσδήποτε προβληματισμός σε επίπεδο διοίκησης ΚΑΙ από τη σκοπιά των πρυτάνεων, αλλά και για να ενημερωθούμε για την κατάσταση λειτουργίας του ΑΠΘ (αν είναι σε θέση να λειτουργήσει η λέσχη κτλ)

  Το ότι δεν παίρνουμε απόλυτη θέση είναι μια στάση ευθύνης απέναντι στο θέμα. Μια σοβαρότητα που με λύπη διαπιστώνουμε ότι λείπει, όταν αντικρίζουμε στο ΔΣ τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητών να προσέρχονται χωρίς καμία διάθεση για συζήτηση. Οι αποφάσεις προφανώς έχουν ληφθεί από πριν. Οι παραταξιακοί απλώς τις εκθέτουν και μας λένε ψηφίστε ό,τι σας ακούγεται πιο λογικό. Έτσι, ελαφρά τη καρδία. 
  Ένας σύλλογος θα πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση για ένα νομοσχέδιο σελίδων βασισμένος στο ποιος θα φωνάζει πιο δυνατά και ποια παράταξη θα φροντίσει να ενημερώσει τους δικούς της πιο γρήγορα;; Ε, όχι. Αν είναι να ληφθεί μία απόφαση, πρέπει να ληφθεί συνειδητά, πρέπει μέχρι και ο πιο αποστασιοποιημένος από τα πολιτικά φοιτητής να έχει ενημερωθεί και να μπορεί να διαμορφώσει άποψη βασισμένη στο μυαλό του και όχι στις επιταγές της κάθε κομματικής νεολαίας!


Μία θέση όμως θα πάρουμε. Και αυτή είναι ΟΧΙ στη στείρα κατάληψη. Στείρα κατάληψη σημαίνει κατάληψη που γίνεται σε λανθασμένο χρόνο. Κατάληψη που γίνεται χωρίς να έχουν προηγηθεί εναλλακτικές πρωτοβουλίες. Κατάληψη που γίνεται χωρίς να αξιοποιείται στο μέγιστο κατά τη διενέργειά της.


Άρα λοιπόν τι λέμε:

  Αν γίνει τώρα η κατάληψη, όχι μόνο θα δημιουργήσει προβλήματα στους επί πτυχίω φοιτητές και γενικά στον προγραμματισμό όλων των φοιτητών, αλλά δεν θα μπορεί να είναι αποτελεσματική ως μέσο συγκέντρωσης του φοιτητικού κινήματος, μιας και όλοι θα ‘την…κάνουν με ελαφρά’ για τους τόπους τους. Αυτό που θα πετύχουμε είναι να χαθεί η εξεταστική και φοιτητές εκεί που ήταν μία να γίνουν χίλιες φορές αδιάφοροι απέναντι στο ζήτημα και απορριπτικοί απέναντι σε κάθε προσπάθεια κινητοποίησης. 

Εμείς προτείνουμε να διεξαχθεί κανονικά  η εξεταστική. Έτσι κι αλλιώς ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί, οπότε το timing δεν παίζει πρακτικά καθοριστικό ρόλο. Με το που θα τελειώσει η εξεταστική και όλοι οι φοιτητές θα βρίσκονται στις σχολές, να διενεργηθούν:

Α. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά τον καινούριο νόμο (με ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις)
Β. Αφού επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνείδησης με τις παραπάνω ενέργειες, να γίνουν συνελεύσεις για να αποφασιστούν πλέον οι θέσεις κάθε σχολής και οι αντιπροτάσεις. Να συνταχθεί ένα ‘’μανιφέστο’’ με αυτές, που θα έχουν υπογράψει όσο το δυνατό περισσότεροι σύλλογοι και φοιτητές της χώρας, το οποίο θα γνωστοποιηθεί στους ιθύνοντες, αλλά και στην κοινωνία μέσω των ΜΜΕ.
Γ. Συνελεύσεις των εκπροσώπων των φοιτητών –και όσων άλλων επιθυμούν- όπου θα γίνονται συζητήσεις για εναλλακτικούς τρόπους κινητοποιήσεων (συναυλίες, εκδηλώσεις, ειρηνικές διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο ή έξω από τη βουλή, συλλογή και παράδοση υπογραφών στην υπουργό παιδείας, φοιτητές να καταιγίζουν υπουργούς και βουλευτές με επιστολές, φοιτητές να ζητούν συναντήσεις των εκπροσώπων τους με την υπουργό και άλλοι χίλιοι τρόποι άσκησης πίεσης)
Δ. Στην περίπτωση που είτε δε διαπιστωθεί υποχώρηση από την πλευρά του υπουργείου είτε διαπιστωθεί ότι η κατάληψη είναι ο μόνος τρόπος συσπείρωσης και οργάνωσης των φοιτητών για τέτοιες δράσεις, τότε ΝΑΙ με τις σωστές προϋποθέσεις και προοπτικές, να γίνει μία κατάληψη με ουσία.

   Εν κατακλείδι:
Ρε παιδιά. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Έχουμε στη διάθεσή μας τη δύναμη του facebook, blogs, youtube, και άλλα άπειρα μέσα επικοινωνίας και ακτιβισμού. Ακαδημαϊκοί πολίτες είμαστε. Έχουμε χάρισμα. Με λίγη συνεννόηση και ευρηματικότητα μπορούμε να περάσουμε το μήνυμά μας πολύ πιο αποτελεσματικά! Ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά όταν κάθε αναποδιά σε αυτή τη χώρα αντιμετωπίζεται με κατάληψη; Πώς είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα να θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους αγώνες των ανθρώπων είναι να παρατάμε τις δουλειές μας και τις υποχρεώσεις μας και να βάζουμε λουκέτο; Κλείνω τη σχολή=μένω άπραγος (σύμφωνα με το βεβαρημένο ιστορικό των τελευταίων χρόνων και την εκφύλιση του περιεχομένου της κατάληψης σε αφορμή για διακοπές).
Με την απραγία δε θα πετύχουμε τίποτα. Υπάρχουν κινήματα στις πιο ξεχασμένες γωνιές του κόσμου όπου οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματά τους με ουσιαστικούς αγώνες. Βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζουν, αλλά παράλληλα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με χίλιους άλλους τρόπους! Χρησιμοποιούν το facebook  για να πιέσουν πολιτικούς, ανεβάζουν βίντεο διαμαρτυρίας στο youtube, δημιουργούν ευρηματικά events για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, διοργανώνουν συναυλίες για να ακουστούν, και άλλα χίλια, που η σκοτωμένη από αυτή τη χώρα φαντασία μας δε μας επιτρέπει να σκεφτούμε. Είναι δυνατόν σε μία σύγχρονη, δημοκρατική χώρα ο μόνος τρόπος αγώνα που μπορούμε να σκεφτούμε και να κάνουμε τόσοι νέοι άνθρωποι να είναι η κατάληψη;;;;;;

   Ας ξυπνήσουμε επιτέλους τη χαμένη δημιουργικότητα και ευρηματικότητά μας! Η ευκαιρία είναι τώρα, ας φανούμε όλοι άξιοι των περιστάσεων, αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

5 σχόλια:

  1. Ναι... διότι αν ανεβάσουμε βίντεο διαμαρτυρίας στο youtube και κάνουμε και ένα group στο facebook τότε σίγουρα θα μας πάρουν όλοι στα σοβαρά...

    Η κατάσταση δεν παίρνει μετριοπάθειες. Στην προκειμένη ακόμα και η κατάληψη είναι ανώριμη και μετριοπαθής. Ο νόμος περάστηκε έτσι κι αλλιώς, ή με άλλα λόγια, κάτσαμε πάνω στο αγγούρι επειδή το καλοκαίρι λείπαμε διακοπές και τώρα μας έπιασε η πρεμούρα. Τι να γίνει. Κατάληψη - ξεκατάληψη, βίντεο - ξεβίντεο, χάρισμα - ξεχάρισμα, ο νόμος περάστηκε.

    Αν δεν ιδρώσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ο κόσμος τότε τίποτα δε θ'αλλάξει. Και δεν πρόκειται. Γιατί; Μα γιατί ο κόσμος είναι ο ίδιος που τους ψήφισε και τους ψηφίζει και ο ίδιος άκαμπτος, βραδύς κόσμος που είναι πάντα. Και οι φοιτητές; Μέρος του κόσμου.

    Αντί να προτείνετε εθελοτυφλούσες πολιτικορομαντικές ραψωδίες, κοιτάξτε αφού εμπλέκεστε που εμπλέκεστε να κάνετε κάτι διαφορετικό αφού θέτε να διαφοροποιήστε από τους "μη ανεξάρτητους" φοιτητές... γιατί εμένα μου ακούγονται όλα αυτά όπως οι κασσέττες των νοσταλγών του Τρότσκι και των νοσταλγών οποιουδήποτε εν γένει... και όπως οι κασσέττες όλων όσων εμπλέκονται με την πολιτική η οποία τους-σας αρρωσταίνει, και τους-σας γεμίζει με ανεδαφικές φανφάρες.

    Ούτε εβδομάδα ενημέρωσης θα διοργανωθεί ούτε οι συνελεύσεις θα αλλάξουν από το ξεφτιλέ χρώμα που έχουν, ούτε ανοιχτή επικοινωνία θα γίνει ποτέ γιατί έτσι κι αλλιώς ο νόμος την αποκλείει pretty much... καλή η πάρλα και online και offline δυστυχώς όμως δε βοηθάει, αν και όλοι μας γουστάρουμε!

    Τουλάχιστον όμως, είναι και η πάρλα... για να ψυχαγωγηθούμε και κάπως.

    Cheers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρόμαστε που τουλάχιστον σου προσφέρουμε ψυχαγωγία, αγαπητέ. Ο νόμος προφανώς και δεν θα αλλάξει με ένα βίντεο ή με μία επιστολή, αλλά χρησιμοποιείς όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτεις -όπως κάνουν σε όλες τις χώρες, εκτός από τη δικιά μας- για να πείσεις αφενός την κοινή γνώμη ότι έχεις δίκιο και αφετέρου για να εκφραστεί μία συλλογική-μαζική πεποίθηση ότι κάτι είναι στραβό. Θέλουν δεν θέλουν τότε, κάποτε θα ιδρώσει το αυτάκι τους (καθώς από όλους εμάς εξαρτάται και το αν θα εκλέγονται). Εξαντλούμε, λοιπόν, όλα τα νόμιμα και δημιουργικά μέσα που έχουμε και μετά χρησιμοποιούμε και τα πιο ακραία.

    Στη δεδομένη περίπτωση, ζητούμενο -όπως το βλέπουμε εμείς τουλάχιστον- δεν είναι να ανατραπεί ο νόμος και να γυρίσουμε και στο προηγούμενο χάλι, αλλά να αποσαφηνιστούν ή να τροποποιηθούν όλα εκείνα τα σημεία, που εμείς οι φοιτητές θα κρίνουμε -φυσικά μετά από την κατάλληλη ενημέρωση και μεταξύ μας ζύμωση- ότι χρειάζονται κάτι τέτοιο. (Και αν μη τι άλλο, ίσως να μην υπάρχει όρεξη, αλλά σίγουρα ποντάρω πως το σύνολο των φοιτητών διαθέτει το απαιτούμενο μυαλό για να το κάνει. Και πες μου αν διαφωνείς.)

    Δανείζομαι μία φράση σου: "Αν δεν ιδρώσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ο κόσμος τότε τίποτα δε θ'αλλάξει." Και αντιπαρέρχομαι την επόμενη πρότασή σου, πως δηλαδή δεν πρόκειται. Βαρεθήκαμε να ακούμε πως εδώ είναι Ελλάδα, πως ποτέ τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει κτλ κτλ... Αν δεν προσπαθήσουμε, τότε δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε κάτι να αλλάξει. Αν δε δουλέψουμε, αν δεν ιδρώσουμε -που λες κι εσύ-τότε ΣΙΓΟΥΡΑ τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει!

    Ο Γκάντι προέτρεψε "να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!" Τό 'πε και τό 'κανε! Ας κάνουμε κι εμείς κάτι. Μπορεί τα κείμενά μας να σε κάνουν να νομίζεις ότι είμαστε χαζορομαντικοί. Όχι, απλά απογοητευμένοι είμαστε από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και αποφασισμένοι να κάνουμε τουλάχιστον ό,τι περνάει από το χέρι μας. Κι εν τέλει μπορεί τίποτα να μην αλλάξει, αλλά τουλάχιστον η συνείδησή μας και κανείς άλλος, ούτε οι επόμενες γενιές στις οποίες όλοι μας έχουμε χρέος, δεν θα μπορέσει να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε... Μπορεί να φανούμε ανίκανοι να κάνουμε κάτι, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε αναλάβει την ευθύνη που μας αναλογεί.

    Και πάλι όλες οι γνώμες αποδεκτές. Σ' ευχαριστούμε όπως και νά 'χει, που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τις σκέψεις μερικών πολιτικορομαντικών νοσταλγών... Για οτιδήποτε μπορεί να έχεις να προτείνεις, πάντα στη διάθεσή σου να ακούσουμε (ξέρουμε πως δεν είμαστε σοφοί, άρα είμαστε πεπεισμένοι πως οι δικές μας προτάσεις δεν μπορεί να είναι πάντα οι καλύτερες δυνατές!)

    Γεια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι η κατάσταση σαφώς και δεν παίρνει μετριοπάθειες.Όχι μόνο στα ξεφτισμένα και ξεφτιλισμένα ΑΕΙ που θέλουν να βαυκαλίζονται ακόμη με το ρόλο τους ως ακαδημαϊκά ιδρύματα που προετοιμάζουν επιστήμονες-ανθρωπιστές.Αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι ορατό σε όλους μας,είτε παίξαμε κάποιο ρόλο για να φτάσουμε στο βόθρο,είτε απλά παραλάβαμε το βόθρο και δεν είχε κάρτα επιστροφής.
    Όμως είναι φανερό ότι σ'αυτή τη χώρα κανείς δε μαθαίνει και ούτε πρόκειται να μάθει.
    Είμαστε ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων ανθρώπων με διαφορετικά κίνητρα και συμφέροντα,αλλά με την ίδια εκ γενετής αναπηρία.Είμαστε ηλίθιοι.Ανεπιστρεπτί.Για αυτό και γουστάρουμε ή να βολευόμαστε σ'όποια σάπια τρύπα μας ανοίξουν με τα ακόμη πιο σαθρά χέρια τους αυτοί που μας βολεύουν,ή να μεμψιμοιρούμε ότι δεν αλλάζει τίποτα ενώ εμείς προσπαθούμε και χύνουμε αίμα και ιδρώτα από τον καναπέ του σπιτιού μας που μας έχει καταντήσει τετραπληγικούς και σωματικά και εγκεφαλικά,είτε βρισκόμαστε στην πιο κουλ κατηγορία.Αυτών που είναι οι new-age μηδενιστές και απορρίπτουν τους πάντες και τα πάντα,την κάθε διάθεση για πρόοδο και αλλαγή,ακόμη και με μέσα που ίσως δε φαίνονται τόσο μαχητικά και ριζοσπαστικά όπως η κατάληψη.Ουάου κατάληψη!Ανακάλυψες την Αμερική φίλε,είσαι αιώνες μπροστά!Αλλά ακόμη κι εσύ που απορρίπτεις τη ριζοσπαστική κατάληψη,αλλά απορρίπτεις και τις άλλες μεθόδους(τις ρομαντικές και νοσταλγικές όπως τις χαρακτήρισες),αρέσκεσαι στο να κάθεσαι στο θρόνο σου και να περιμένεις να πέσει η λύση εξ ουρανού,απλά κρίνοντας και κατακρίνοντας,χωρίς να λερώσεις εσύ τα χέρια σου.
    Ναι ρε,καλά κάνεις,αυτά είναι για την πλέμπα,εσύ γιατί να χαλάς τη ζαχαρένια σου?Κάτσε και ζήσε τη ζωούλα σου ήσυχα και ωραία και γίνε επαναστάτης της δεκάρας κράζοντας απλά από ένα μπλογκ!
    Η εξέλιξή σου έτσι κι αλλιώς στη ζωή θα είναι ένα από αυτά τα 3 σενάρια:
    α)Θα ζωστείς τα φυσεκλίκια σου και θα κάνεις τη δική σου αποστολή αυτοκτονίας στη τζιχάντ που θα ανοίξεις με την κυβέρνηση και την κάθε κυβέρνηση,ως καλός καμικάζι.Θυσιάσου για τα ιδανικά σου(απόκτησέ τα πρώτα,αν μπορείς).Μη στενοχωριέσαι που θα πεθάνεις,θα σε μνημονεύουμε πάντα ως λυτρωτή.
    β)Θα συνεχίσεις την υποκριτική ζωή σου και σε λίγα χρονάκια θα έχεις τη βολεμένη δουλίτσα σου(στο δημόσιο ίσως?ή στο εξωτερικό?ναι,ξέχασα,εσύ δεν μπλέκεσαι με την χαζοψευτορομαντική πλέμπα,εσύ νίπτεις τας χείρας σου και φροντίζεις απλά για τα γαλόνια σου)
    γ)εμείς θα συνεχίσουμε τους ηλίθιους αγώνες μας με τους ηλίθιους τρόπους που διαλέξαμε.Εσύ όμως δε θα μπεις στον κόπο να ακολουθήσεις,ποτέ οι σνομπ δεν απαρνήθηκαν τον τίτλο τους.Και έτσι όλα θα κυλάνε ομαλά,μέχρι που θα έρθει η αναπόφευκτη καταστροφή που δεν ήταν δυνατό να εμποδίσουμε εμείς οι γραφικοί...κι όλοι μας θα καταστραφούμε,εσύ όμως θα μείνεις και θα κουνάς πανηγυρικά και δηκτικά το δάχτυλο ως γνήσιος κήνσορας και θα λες καγχάζοντας σαρκαστικά:σας τα'λεγα εγώ κρετίνοι...
    Enjoy your life φίλε tree surgeon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα είναι ότι όλος ο κόσμος στην Ελλάδα είναι κολλημένος με το σλόγκαν "εδώ είναι Ελλάδα" και συνεπώς με την όλη νοοτροπία ότι "δεν κάνουμε τα πράγματα όπως στο εξωτερικό" "είμαστε τεμπέληδες" "τίποτα δε γίνεται σωστά στην Ελλάδα" κλπ.

    Έχω διπλή υπηκοότητα, και έχω ζήσει πολλά χρόνια στο θρυλικό αυτό εξωτερικό που με τόσο θαυμασμό αναφέρετε (Schleswig - Holstein) και μπορώ να σας πω ότι δεν είδα ποτέ κανέναν να διαμαρτύρεται είτε με τον "πολιτισμένο" τρόπο που προτείνετε, ούτε με τον Ελληνικό. Είναι όλα ήσυχα και ακολουθούν τις βουλές του Κυρίου και της κυβερνήσεως του κρατιδίου, οι οποίες όμως -άκουσον!- αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των βουλών της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Δηλαδή, ο κόσμος εκλέγει αυτό που θέλει και όχι επειδή το προτιμάει η γιαγιά μου το προτιμάω κιεγώ και αναγκάζω και τη γυναίκα μου να το προτιμήσει ΚΑΙ ΜΕΤΑ όταν έρθει το αυγό στον κώλο επαναστατώ με απεργίες, κλείνοντας τους δρόμους, με καταλήψεις, με αγαναχτισμένους, με όλα αυτά τα ωραία.

    Και το εξωτερικό, γιατί με κουράζει αυτή η σύγκριση συνεχώς, ΘΑ ΕΙΝΑΙ διαφορετικό γιατί μπορώ να σας πω ότι η νοοτροπία και η κουλτούρα είναι διαφορετική λόγω του κλίματος, λόγω της μακρυάς νύχτας του χειμώνα, λόγω της ιστορίας και της γεωγραφίας της περιοχής... η Ελληνική κουλτούρα είναι η ΑΥΤΗ που αρμόζει εδώ και που προέκυψε από όλες τις λαϊκές, ιδεολογικές, πολιτικές, οτιδήποτε επιμειξίες που πέρασαν από τον Ελληνικό λαό και ζώντας εδώ πρέπει να παίξουμε με αυτά που μας δώθηκαν και όχι με τους ευσεβείς πόθους να μεταφέρουμε κάποτε την Ελλάδα στο βορρά.

    Η Ελλάδα στο παρατσάκ γλίτωσε τη χρεοκοπία -πώς να το κάνουμε, η οικονομία δεν είναι φοβερή- και εδώ δεν υπάρχουν κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν οι εκδόσεις του ΑΠΘ, πιστεύετε ότι μπορεί επί της ουσίας να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης και να γίνουν συνελεύσεις με διοργανώσεις και ιστορίες; Ο κόσμος, ιδίως όταν είναι σφιγμένος οικονομικά, δε χαρίζεται για εθελοντισμό, και αν το κάνει, θα είναι λιγοστός.

    Εκτός αν στην εκστρατεία ενημέρωσης συμμετάσχετε εσείς κι εσείς (γιατί οι περισσότεροι συμφοιτηταί όπως το βλέπω, θέλουν να διαβάσουν για την όποια εξεταστική ή να πάνε στο πατρικό τους τώρα που δε γίνονται μαθήματα). Δε νομίζω να κάτσει κανείς on top of του τρελού διαβάσματος ή των 5-6 ωρών μαθημάτων ημερησίως και να εθελοντίσει...

    @moron butcher: δεν είναι μόνο τα δικά μου χέρια καθαρά... και όσων εμπλέκονται, και αυτά καθαρά είναι (ή λαδιάρικα, εξαρτάται). Μπορεί να μην αγγίζω αλλά σίγουρα παρατηρώ και δε μπορείς να μου πεις ότι εσείς που λέτε ότι δουλεύετε, δουλεύετε. Το να συζητάς ανεδαφικά εσύ και άλλοι 5 για ονειροπόλες αλλαγές και όμορφους κόσμους δε σε λερώνει, αν έτσι σου φαίνεται... και όταν είμαστε 300 στο έτος, βγάλε τη ΣΣΑΣ, 250, και απ'αυτούς ασχολούνται απειροελάχιστα άτομα με τις ξεφτιλισμένες συνελεύσεις, τις άκαρπες συζητήσεις, τις παραταξιακές δολοπλοκίες και τους εντελώς μαλακισμένους υθίνοντες πρυτάνεις καθηγητές και οτιδήποτε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το βλέπετε: ΜΑΤΑΙΟ. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται...

    Το τι θα κάνω με τη μίζερη μεσοαστική ζωούλα μου... δική μου δουλειά! Καλή τύχη με τους "ηλίθιους" αγώνες σου λοιπόν, και με ό,τι διαλέξεις εσύ να κάνεις με τη δική σου ζωούλα!

    Cheers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οκ, δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε έκκληση να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα. Είπαμε είναι δεκτές όλες οι απόψεις, αλλά ας φροντίσουμε να υπάρχει κοσμιότητα, σας παρακαλούμε!

    Φίλε, moron butcher, σε ευχαριστούμε που ασπάζεσαι τις προσπάθειές μας, αλλά υπάρχει χώρος και για όσους θεωρούν τα πάντα "ΜΑΤΑΙΑ" και έχουν και εκείνοι κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψη αυτή, στην οποία όποιος δε συμφωνεί ας μη χάνει το δίκιο του με θυμό.

    Αγαπητέ, Tree Surgeon, πάλι το ξεκίνησες καλά! Ναι, το πρόβλημα είναι ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και λέμε ότι "εδώ είναι Ελλάδα", προασπιζόμαστε με ζήλο το παραμυθάκι που μας είπε η γιαγιά μας και αυτοφυλακιζόμαστε σε ένα κομματικό καβούκι που οι πρόγονοί μας επέλεξαν για μας. Το θέμα δεν είναι -όπως λες κι εσύ- να αντιγράψουμε το εξωτερικό, αλλά εφόσον αυτοί μπορούν σε κάποια πράγματα να δρουν με σύνεση, τότε σίγουρα έχουμε το μυαλό να το κάνουμε κι εμείς (και δε φταίει ο ήλιος που βαράει τα κεφάλια μας τόσες ώρες κάθε μέρα, ίσα ίσα!) Κι η οικονομία που λες ότι δεν είναι καλή, δεν είναι γιατί εμείς το επιλέγουμε. Γιατί ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι γεωγραφικά και κλιματικά έχουμε όλα τα προσόντα να είμαστε μία από τις πλουσιότερες χώρες, εμείς καταπνίγουμε όχι μόνο τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, αλλά και όποια ιδέα καινοτομίας μπορεί να υπάρξει.

    Αλλά εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτό είναι το μέλλον μας. Αν το είχαμε δεχτεί ή θα είχαμε μεταναστεύσει σε άλλον πλανήτη ή θα είχαμε φύγει για Άγιον Όρος (ή κάποια ερημιά που να εκφράζει τον καθένα) ή θα είχαμε καταλήξει με αντικαταθλιπτικά... Είμαστε ακόμη εδώ, όμως, γιατί πιστεύουμε ότι -αν μη τι άλλο- μπορούμε να προσπαθήσουμε! Κι η ιστορία έχει να δείξει πολλές επαναστάσεις, πολλές ριζικές ανατροπές σε νοοτροπίες και συστήματα. Δεν περιμένουμε να γίνει το θαύμα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον να τεθούν κάποιες βάσεις για να είναι όλο και πιο κοντά!

    Ας μείνουν και κάποιοι που δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα όπλα. Άφησέ μας ακόμη να προσπαθούμε και να ελπίζουμε για όσο οι αντοχές μας το επιτρέπουν.



    Τώρα όσον αφορά την εβδομάδα ενημέρωσης και πραγματικής δραστηριοποίησης που προτείναμε, είναι για την εβδομάδα μετά την εξεταστική. Είναι πολύ σημαντική εάν θέλουμε να λάβουμε γνώση και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για το νέο νόμο, διαφορετικά μπορούμε να τον αποδεχτούμε παθητικά μ' όλες τις ατέλειες του (δεν είναι και λίγες δυστυχώς.)Κι αν δεν υπάρξει τότε ο απαιτούμενος χρόνος, ας γίνει μια κατάληψη που θα έχει περιεχόμενο! Αλλιώς μπορούμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε, τώρα που έχουμε βιβλία, γιατί αύριο μεθαύριο ίσως να είναι μόνο ηλεκτρονικά, μπορούμε να νοιαστούμε μόνο για το δικό μας πρόβλημα.. Ας επιλέξει ο καθένας τι θέλει!


    Κλείνοντας -και συγγνώμη για τον τόσο εκτενή σχολιασμό, ας επαναλάβουμε πως οι απόψεις όλων είναι σεβαστές, αλλά το συγκεκριμένο κείμενο δε γράφτηκε για να γκρινιάξουμε ή να μαλώσουμε μεταξύ μας για το τι δε μας αρέσει σ' αυτή τη χώρα, τι κάνει ο ένας και τι δεν κάνει ο άλλος, αλλά για να δείξει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι και να παρακινήσει κάθε δημιουργικό μυαλό να παράγει ιδέες για το κοινό καλό! Οπότε από δω και μπρος -επειδή αρκετά γκρινιάξαμε κι επειδή όπως και οι ρομαντικές νοσταλγίες, έτσι και η γκρίνια και η μεμψιμοιρία δε συνιστούν λύση- αν έχει κάποιος να κάνει κάποια πρόταση, πολύ ευχαρίστως ας την κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή